In gesprek met Ellen Alberink

In gesprek met Ellen Alberink, Regionaal Coördinator Techniek voor de arbeidsmarkt Twente en verbindingscoach Twente voor Overijssels Vakmanschap.

Overijssels Vakmanschap is een publiek private samenwerking die (potentiële) technische vakmensen en technische werkgevers ondersteunt in hun ontwikkelvraag. Overijssels Vakmanschap verbindt de provincie Overijssel, bedrijven en scholen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden en technische O&O-fondsen (OOM, A&O Metalektro, Wij Techniek en Stimuleringsfonds Bouw & Infra).

Naast mijn functie als Regionaal Coördinator Techniek Twente ben ik 1 dag per week werkzaam voor het Overijssels Vakmanschap. Een hele mooie combinatie van functies in de techniek waarin de regio en provincie verbonden worden in het samenwerken als het gaat om techniek. De beide functies werken versterkend aan elkaar. Zo ontstaan vanuit het Overijssels Vakmanschap mooie initiatieven die in de arbeidsmarktregio Twente uitgerold worden en zorgen voor extra instroom in de techniek. Eén van deze initiatieven is het ‘Individueel Schakeltraject: Zij-instromer in de Techniek’ vanuit OOM.

Aanleiding
De techniek kampt al jaren met een tekort aan nieuwe instroom in de technische branche. Beroepen als conventioneel verspaner (draaier/frezer), CNC verspaner, CNC programmeur, operator, mechatronicamonteur, machinebouwer, service- en onderhoudsmonteur, robotica-maker/engineer, machinebankwerker, plaatbewerker en lasser (of een afgeleide van deze beroepen) behoren tot zeer kansrijke beroepen. Door dit programma wil Overijssels Vakmanschap in samenwerking met OOM zijinstromers met dit maatwerk-schakeltraject ‘Zij-instromer in de Techniek’ laten instromen bij MKB Metaalbedrijven in Overijssel.

Doelgroep
Voor meisjes/jongens, vrouwen/mannen, ook zonder of met geringe ervaring in de techniek, die zich willen omscholen, met een werk/denkniveau van minimaal MBO-2 of HAVO en met affiniteit voor één van deze technieken.

Duur en voorwaarden en kosten
Minimaal 10 cursus/opleidingsdagen bij het opleidingsinstituut. Voorwaarde hierbij is dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst van minimaal 19 uur per week gedurende een half jaar bij een passend bedrijf of een reëel zicht hierop. OOM en Overijssels Vakmanschap bemiddelen en begeleiden de kandidaat tijdens deze gehele periode; zowel tijdens het opleidingstraject als tijdens haar/zijn werkzaamheden/voortgang bij het bedrijf.

Dit maatwerk (voor)schakeltraject is voor nieuwkomers in de verspaning, mechatronica of constructie. Voorafgaand en/of tijdens dit traject gaan we met de deelnemer op zoek naar een bedrijf, passend bij haar/zijn wensen en interesses. Het schakeltraject kan dan eventueel ook worden afgestemd op de werkzaamheden binnen het bedrijf, waar zij/hij werkzaam is of wordt. Dit traject wordt gesubsidieerd door OOM, waarbij de deelnemer intensief en periodiek wordt begeleid door de arbeidsmarktcoach van Overijssels Vakmanschap en de regiomanager van OOM.

Na dit traject van 10 cursus-/opleidingsdagen is het mogelijk om een erkend diploma te behalen via de BBL-opleiding niveau 2 of 3 en/of om maatwerk-vervolgcursussen te volgen passend bij het bedrijf, waar zij/hij werkzaam is. Hiervoor wordt Twents Fonds voor Vakmanschap dan vaak ingeschakeld.

Inhoud Individueel Schakeltraject ‘Zij-instromer in de Techniek'

  • Tekening lezen en vertalen naar de praktijk
  • Materialenkennis en -gebruik
  • Meetgereedschappen en -technieken
  • Theorie en praktijk verspaner/mechatronica/constructie

Resultaat
Een duurzaam schakeltraject, waarmee zij-instromers een waardevolle en productieve bijdrage leveren aan de maakindustrie. Dit schakeltraject geeft de zij-instromer een startkwalificatie (certificaat) met de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen via andere (BBL- of cursorische) leerwegen tot ervaren vakbekwaam specialist in de technische branche. Tot nu toe zijn er al 26 deelnemers ingestroomd waarvan er 19 een duurzame baan hebben gevonden! Een prachtig resultaat!

Weten wat Overijssels Vakmanschap voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!

     

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.