Het is goed dat we in Twente samen investeren in mensen met maximaal een MBO opleiding. We hebben deze vakmensen namelijk nodig! Wij doen daarin ook al veel zelf. In onze branche trekken we hier gezamenlijk in op, als het gaat om scholing. Je wilt iemand die opgeleid is natuurlijk het liefst binnen de branche houden. Dit kan mijns inziens bij verschillende werkgevers.
Iemand kan bij jou beginnen en na een aantal jaren, mede door scholing, doorgroeien naar een baan bij een andere werkgever. Om uiteindelijk nog weer 10 jaar later, opnieuw bij jou terecht komen. Samen moeten we zorgen dat mensen met een goed gevoel naar hun werk gaan. Is het niet bij jou, dan bij een ander. Soms moet je dit ook actief sturen, door een medewerker te motiveren een stap te maken naar bijvoorbeeld een groenbedrijf die meer de particuliere markt bedient. Dat is Leven Lang Leren in de praktijk. Je ontwikkelen en jezelf blijven vernieuwen.
In onze sector kennen we genoeg vakmannen, die het werk op een gegeven moment fysiek niet meer aankunnen. Die wel het vak kennen, maar die je bij moet spijkeren, zodat ze de stap kunnen maken naar meer administratieve taken binnen het groen. Maar ook de jongeren moeten bijgeschoold worden. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer verticaal groen, waarvoor je moet leren abseilen, om het onderhoud te kunnen doen. De wet- en regelgeving zorgt voor veel verandering in de branche, waardoor je qua scholing in moet spelen op klimaat, duurzaamheid, veiligheidskennis, hittestress en het gevaar van de zon. Daarnaast wordt alles steeds meer machinaal. De mechanica neemt ook in deze sector de overhand. Hiermee wordt het ergonomisch vaak wel beter en dat is weer gunstig voor de fysieke aspecten in dit vak.
Scholing is ook heel belangrijk voor de intersectorale beweging. In de praktijk zie ik best veel mensen, met een gedegen arbeidsverleden, die willen switchen. Omdat ze niet meer op een plek zitten in een branche, waar ze zich goed voelen. Daar heb je geld voor nodig. Deze mensen hebben een vaste baan, een gezin en die gaan niet zomaar over tot omscholing en ander werk, terwijl dit wel een wens is. Er zijn genoeg vacatures in de arbeidsmarkt om deze intersectorale beweging mogelijk te maken. Door mensen te scholen zorg je dat onderwijs en werkgelegenheid beter op elkaar aansluiten.
Belangrijk is om dat in de regio samen te doen. We zijn vaak vooral in het nieuws door de UT, maar we missen de jongens die met de handen werken. Heel goed dat Twente hier dus geld in steekt samen met werkgevers. Hier aandacht aan geeft en medewerkers zo motiveert om in zichzelf te investeren.
Met scholing kun je veel. Ik kijk altijd naar de persoon. Wat kun je en wat wil je vraag ik ze. Of wat kun je wél, als iemand bijvoorbeeld elders niet meer kan werken. Dan kijken we samen hoe we met inzet van scholing dit kunnen bereiken.
Eerder deed Nick al een beroep op Twents Fonds voor Vakmanschap. Zijn blog lees je hier.