Eerder was ik al eens begonnen aan een opleiding Tuin- en Landschapsinrichting, maar het leek me nu vooral fijn om te ‘doen’ en fysiek bezig te zijn. Via divers vrijwilligerswerk waar ik een aantal banen en richtingen heb mogen ervaren en onderzocht, kwam ik ook terecht in de vrijwilligerstuin in Wierden. Dit vond ik direct erg leuk en mijn oude passie kwam daarmee weer tot leven. Groen paste eerder al bij me en dat gevoel ervaarde ik ook nu weer.
Online zag ik in deze periode een bericht van Donker Groen, waarin ze een switch traject aanboden aan mensen die in het groen wilden gaan werken. Een traject waarbij je een opleiding ging volgen met een contract voor 9 maanden, zodat ik ook mijn praktijkuren kon maken.
Wekelijks ging ik 1 dag per week naar school. Het eerste gedeelte van de dag bestond altijd uit theorielessen en in het tweede gedeelte van de dag ging je aan de slag in de praktijk. Ik heb alles geleerd over planten, de diverse gereedschappen of verschillende soorten verhardingen, zoals grind, asfalt, tegels, klinkers en houtsnippers bijvoorbeeld. Naast nog veel andere belangrijke theorie. Heel afwisselend en met de praktijk in de middag ook direct toepasbaar.
Ik vond het leren in het begin eerst best weer even pittig en moeilijk. Qua niveau was het prima te doen. Het was meer even een uitdaging hoe ik het leren weer op ging pakken. Ik moest uiteraard in mijn vrije tijd ruimte maken en inplannen om huiswerk te maken en te leren. Dat deed ik op een vaste dag. Tussendoor opende ik vaak de app plantenkennis nog eens extra.
Het feit dat je in een groep met dezelfde opleiding bezig bent is heel motiverend. Je stimuleert elkaar ook. We gebruikten tijdens de lesdag de app Kahoot, waar de docent elke keer een quiz voor maakte. Dit werd gebruikt voor de afwisselingen het toepassen van de kennis uit vorige lessen. Daar waren we onderling best fanatiek in en dat maakte het nog leuker. Als je eenmaal het ritme te pakken hebt, gaat leren ook steeds beter en makkelijker. Wat ook inspirerend is, is dat je met mensen van andere vestigingen op de opleiding zit. Je hoort dingen van elkaar, leert van elkaar en kunt ook dingen delen en uitwisselen. Toevallig waren we met drie vrouwen in mijn groep en dan hoor je ook hoe zij het werk in een mannenwereld ervaren. Iets dat mij prima bevalt trouwens.
Ondertussen heb ik alweer nieuwe cursussen gedaan. Een aantal verplichte certificaten zoals veilig werken langs de weg, werken met de bosmaaier en de wet natuurbescherming. Recent heb ik de cursus biodiversiteit in de praktijk gedaan en binnenkort ga ik een cursus daktuinenonderhoud doen. Het leuke bij Donker Groen is dat ze Leven Lang Ontwikkelen ook echt stimuleren. Ik kan zelf ook aangeven wat ik interessant vind, naast de verplichte
cursussen die ook vaak gewoon leuk zijn.
Ik ben heel blij dat ik deze stap heb genomen en ik zou het zo weer doen. Ik ben heel tevreden met wat ik nu doe. Het werk in het onderhoud is afwisselend en ik zie gelijk resultaat. Elk project is anders, ook qua werkzaamheden. Wat fijn is, is het werken met een vast groepje. In de winterperiode help ik de collega’s van de aanleg, dan heb ik ook weer andere contacten en doe ik ander werk.
Ooit had ik de natuurkant al een keer ontdekt en wilde ik wat doen in deze richting. Niet alleen heb ik het nu herontdekt, ik merkte ook in het hele traject, dat het naar buiten gaan goed voor me was. Ik kan enorm genieten van alle seizoenen en het buiten werken. Het is gewoon lekker om in de open lucht bezig te zijn en de natuur te zien groeien en bloeien. Werken in het groen laad mijn batterij echt op. Ook heb ik nu energie over voor mijn privéleven. Groen maakt gelukkig is onze slogan. Dat is ook echt waar!