Techniek is altijd een hobby geweest. Samen met een groep mensen heb ik onder andere een Tiny house gebouwd vanuit een duurzaamheidsperspectief. Oftewel circulair bouwen met duurzame materialen en een woning realiseren die zelfvoorzienend is. Met name de technische kant hiervan had mijn interesse. Daarnaast heb ik een eigen camper gebouwd en klus ik met veel plezier in huis. Allemaal erg leuk om te doen en ik heb van al deze projecten veel geleerd. Het contrast tussen het vooral met mijn hoofd werken in de functie die ik had en het hobbymatig met mijn handen werken, waar ik enorm veel plezier in ondervond, gaf mij de richting voor mijn volgende stap. Zo ben ik op de techniek uitgekomen.
Binnen de techniek zijn er uiteraard veel mogelijkheden. Elektrotechniek sprak mij daarin uiteindelijk het meest aan. Ook omdat daar veel analytisch werken bij komt kijken. Dingen zijn niet meteen eenduidig, je moet echt goed weten hoe iets in elkaar zit en wat waarbij hoort. Je maakt eigenlijk een hele puzzel, waarbij je schema’s en tekeningen gebruikt, om een storing op te lossen bijvoorbeeld. In mijn huidige werk voeren we ook verbouwingen uit en realiseren we nieuwe dingen. Dat vind ik erg leuk, maar storingen oplossen en meet- en regeltechniek hebben wel het meest mijn interesse. Dit heeft raakvlakken met ICT en dat spreekt mij aan. Daar komt veel en complex denkwerk bij kijken, maar ook het werken met mijn handen omvat een groot gedeelte van het werk.
Toen ik eenmaal wist wat ik wilde doen, ben ik gaan zoeken naar opleidingen. Ik ben onder andere naar een informatiedag bij het ROC geweest en kwam op internet de website van Twents Fonds voor Vakmanschap terecht. Hier heb ik me aangemeld. Doordat er veel aanmeldingen waren op dat moment, duurde het even voor ik loopbaanconsulent Natalie Homan voor het eerst inhoudelijk sprak. Ze had wel aangegeven dat het iets langer kon duren dan normaal. Ondertussen had ik ook contact met Werk en Vakmanschap. Dit is een detacheringsbureau voor technische functies en ze hebben mij bemiddeld naar mijn huidige werkgever Homij Technische Installaties. Natalie heeft vervolgens geholpen om de aanvraag voor de scholingscheque rond te maken. Hiervoor maakte ik een onderbouwing van mijn motivatie en heeft Natalie alles geregeld met mijn werkgever.
Financieel is de bijdrage van het fonds voor 50% van de scholingskosten natuurlijk erg prettig. Mijn werkgever betaalde de andere 50%. Ik volg momenteel een BBL traject van één dag in de week naar school en op de andere dagen werk ik. Op school behandel je voornamelijk theorie. De praktijkdocent van het ROC komt daarnaast op de werkplek en bespreekt welke opdrachten je in de praktijk uitvoert. Ik merk dat het leren mij niet heel veel moeite kost. Als je doet wat je leuk vindt en gemotiveerd bent, dan gaat heel veel wel vanzelf.
Mezelf ontwikkelen is altijd wel belangrijk geweest voor mij. Je maakt ooit een keuze op een jonge leeftijd voor een bepaalde richting. Dat kan natuurlijk zo goed bij je passen, dat je het wilt blijven doen. Maar je hebt als mens vaardigheden op verschillende vlakken en je verandert door de jaren heen. Hoewel ik het nog prima naar mijn zin had in het werk dat ik deed, wilde ik niet mijn hele leven één ding doen.
Je blijft vaak hangen in het werk wat je doet, vanwege een stabiele basis. Belangrijker dan de vastigheid is voor mij vooral plezier in je werk hebben. Je leeft namelijk maar één keer. En het is zonde dat je eigenlijk andere dingen had willen ontdekken of doen, maar het niet doet omdat je vast zit in je routine of verplichtingen. Ik was goed in mijn werk, maar ik ben ook goed in techniek. Ik wilde graag ervaren hoe het is om heel ander werk te doen en ik dacht als ik echt wil omscholen, moet ik nu in actie komen.
Veel mensen ervaren belemmeringen om zo’n stap te maken. Als je werkelijk iets wil veranderen moet je natuurlijk ook wel andere keuzes maken en kijken wat nodig is. Wij hebben hierover thuis samen gepraat en gekeken hoe we deze weg konden nemen. Ik wist bijvoorbeeld al wel dat als ik de overstap zou maken naar een andere functie ik niet het salaris zou verdienen dat ik had. Daarom hebben we samen al vooruit gekeken hoe we daarop konden anticiperen. We zijn kleiner gaan wonen, hebben een tijdje geen auto gehad, veel abonnementen opgezegd en kopen nauwelijks nieuwe spullen. Voor mij is het belangrijker om mezelf te ontplooien dan te investeren in luxe. Doen waar je blij van wordt, is ook wat je uiteindelijk gelukkig maakt. Spullen doen dat niet, mijn werk wel.
Juist nu zijn er veel mogelijkheden qua arbeidsmarkt. Ook de komende jaren is er in heel veel sectoren genoeg werk te vinden. Daar moet je gebruik van maken. Ik was dan ook niet bang om mijn vaste contract op te zeggen in de overstap naar het vinden van een plek in de techniek. Ik heb geen gebruik gemaakt van regelingen of een uitkering. Sterker nog, ik heb in die tussentijd zelfs drie maanden in een supermarkt gewerkt, totdat ik deze BBL plek bij Homij gevonden had. Belangrijk is dat je de bereidheid hebt om in kansen en mogelijkheden te denken. Daar begint het mee. Ik doe nu werk waar ik veel plezier in heb.