Nadat ik door een verhuizing gestopt ben met mijn eigen pedicurepraktijk, ben ik via een uitzendbureau aan het werk gegaan en na wat uitzendwerk bij andere werkgevers, bij AMA Filtration Groep terecht gekomen. Daar ben ik begonnen op de filterafdeling. Gaatjes boren, gaas in elkaar leggen; eigenlijk de hele filter in elkaar bouwen. De hoekjes worden gelast en dit gebeurde door een collega, want ik dacht: ‘dat kan ik niet.’ Omdat ik om mij heen vaak hoorde dat er een tekort aan lassers is, heb ik aangegeven dat ik het toch wel eens wilde proberen. Dat heb ik toen gedaan en niet geheel onverdienstelijk volgens mij, want mijn collega’s geloofden niet dat ik nog nooit had gelast. Als pedicure was ik natuurlijk wel gewend om met instrumenten te werken en nauwkeurig te werken, dus misschien had ik daar voordeel door. Ik vond het vooral ook erg leuk om te doen en ik heb toen aangegeven dat ik dit vak wel wilde leren en hiervoor scholing wilde volgen.
Omdat ik heel even een WW uitkering heb gehad voordat ik bij deze werkgever begon, heb ik bij het UWV geïnformeerd wat mijn mogelijkheden waren en zij verwezen mij naar Twents Fonds voor Vakmanschap. Ik wilde de scholing zelf betalen, want ik wilde niet aan een studiecontract vastzitten bij mijn werkgever. Met Elles Leus – Oude Breuil van Het Loopbaanstation ben ik in gesprek gegaan over de mogelijkheden. Ik had zelf Lastechniek Oost al gevonden als opleider vanuit aanbeveling van collega’s die hier vroeger ook vaak een cursus hadden gevolgd.
In september 2022 ben ik begonnen met de opleiding TIG lassen niveau 1, met een 50% bijdrage in de scholingskosten door de scholingscheque. Het was fijn hierover ook met Elles te kunnen sparren, ze was erg enthousiast en dat motiveerde mij nog meer. Ook toen ik mijn diploma bij haar inleverde, gaf ze aan dat als ik door wilde leren, ik haar weer kon bellen. Dat heb ik gedaan want soms moet je ook hulp accepteren. Ik ben normaal niet zo, maar het is wel heel fijn dat dit er is. Het geeft mij wel een extra duwtje in mijn rug. Sinds september 2023 volg ik nu de opleiding TIG lassen niveau 2.
Dit doe ik overdag, gedurende 13 maandagen in de komende maanden. TIG 1 deed ik in de avonduren na mijn werk, maar dat is best pittig. Daarom heb ik er nu voor gekozen om 13 vakantiedagen in te leveren en het overdag te doen. Ik heb inmiddels al heel veel geleerd. En kan al veel dingen zelfstandig lassen. Ook op de werkvloer heb ik daarin de nodige meters al gemaakt. De theorie, de wet van Ohm, legeringen, materiaalkennis en berekeningen, was in het begin wel heel veel en heel breed. Dat is ook echt wel moeilijk als je niet uit het vak komt merkte ik gedurende mijn TIG 1 opleiding. Maar ik merk ook, dat het leren steeds makkelijker wordt. Mijn hersenen komen echt weer op gang nu ik zoveel moet lezen. Het is net gymnastiek. Je moet blijven bewegen om lenig te blijven en zo is dat ook met school. Je moet eigenlijk je hersenen blijven uitdagen, zodat je brein bezig blijft.
Mezelf ontwikkelen is belangrijk voor me, want ik wil heel graag doorstromen. Ik ben niet iemand die stil staat. Ik werk inmiddels ook niet meer op de filterplaten maar heb een stap gemaakt intern. Ooit hoop ik de stap naar de tankbouw te kunnen zetten. Daarvoor moet ik kunnen fotolassen en nog veel meer. Ik werk nu met een robot op het werk. Hiervoor wil ik ook nog op cursus. De robot doet het meeste werk, ik werk de lassen bij, die niet goed zijn gemaakt. De robot zorgt hierbij voor tijdwinning, maar het proces kan niet zonder mensenhanden. Je moet de robot kennen en ook hoe alles werkt om het materiaal te kunnen bewerken. De cursus die ik hiervoor nog ga volgen, leert me straks hoe ik vanuit de juiste instellingen meerdere programma’s kan maken.
Het werken met een robot vind ik wel mooi. Je moet erbij nadenken en daar hou ik wel van om met je hoofd bezig te zijn en dingen uit te denken. Als het goed is kan ik straks een hele opdracht zelfstandig uitvoeren met inzet van mijn eigen lastechnieken en inzet van de robot. Ik kan hem dan straks helemaal zelf instellen op verschillende opdrachten.
Ik was vroeger altijd thuis bij de kinderen en werkte daarom heen in allerlei baantjes. Nu redden ze zich en komt mijn tijd. Nu kan ik kijken wat ik leuk vind om te doen en wat past bij mij. En dat is dit werk als lasser. Je moet er zeker wat voor over hebben als je je wilt omscholen.
Je moet tijd vrijmaken om te oefenen en de theorie te leren. Maar dit verbetert mijn positie, want lasser is een veelgevraagd beroep. Bovendien vind ik het vooral echt leuk. Ik werk ook best veel over. En toch heb ik helemaal niet in de gaten dat ik zo lang aan het werk ben. Het is net alsof ik in het schuurtje thuis aan het klussen ben. Dus ik vind mijn werk erg leuk!