Tig-lassen is namelijk heel rustgevend. Heel zen. Je bent enorm gefocust bezig, met rustige en repeterende bewegingen. Naast het feit dat ik mijn vakmanschap enorm verbeterd heb, natuurlijk dé reden om deze opleiding te willen doen. Zonder gekheid, ik heb een eigen bedrijf. Ik creëer licht. Letterlijk. Ik ontwerp en produceer lichtobjecten.
Ik werkte in mijn jeugd al als lichtman in theaters. Ik vond het bijvoorbeeld heel interessant om bepaalde scènes te maken op het podium. Wat licht in èn met een ruimte doet is zo geweldig. Deze passie vertaalde zich op een gegeven moment naar het maken van een lichtarmatuur en heeft zich daarna alleen maar verder ontwikkeld. Altijd met een enorm interesse voor het werken vanuit ambacht en vakmanschap. Het produceren van lichtobjecten zit namelijk vol unieke bewerkingstechnieken, zoals metaalarbeid, spuitwerk, forceren, lassen, buigen, hameren en nog veel meer. Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik qua lastechniek verbeterslagen wilde maken.
Mijn eigen bedrijf is echt mijn ding. Met letterlijk bloed, zweet en tranen heb ik het opgebouwd. Ik werk voor een paar geweldige designers zoals Chris Slutter en Dave Keune. Ook ontwerp en maak ik verlichting voor Anvia. Op dit moment ben ik bezig met tien lampen voor een hotel in Utrecht. Tijdens de vorige crisis heb ik een heleboel mallen over kunnen nemen. Mallen voor lichtontwerpen die in Nederland zijn geproduceerd de afgelopen decennia. Echt top design uit die tijd. Nu de retro weer terug komt, heb ik op basis van de originele mallen nieuwe ontwerpen gemaakt en geproduceerd. Heel gaaf hoe dit mij heeft geïnspireerd.
Ook de opleiding tig-lassen, was een aaneenschakeling van inspiratie. Als ik het nog een keer zou mogen doen, zou ik dit veel eerder hebben willen leren. Het is een goed streven om jezelf te verbeteren en in vakmanschap kan dat ook echt. Vroeger had je ook meesterschap. Mijn leraar op mijn opleiding Lastechniek Oost heeft dat. Paul Deen. Hij is een echte specialist en iedereen kent hem als dé professor van de lastechniek. Geweldig dat ik van hem mocht leren.
Door de opleiding ben ik allrounder geworden. Ik kan nu op elk niveau meepraten met de klant. Zowel qua design maar ook qua techniek. Het niveau van de uitvoering van mijn werk is veel hoger geworden. Mijn vakmanschap is enorm verbeterd. En ik kan nu ook meer op het gebied van product development betekenen voor opdrachtgevers.
Toen ik voor het eerst over Twents Fonds voor Vakmanschap hoorde dacht ik eigenlijk dat is vast niet voor mij. Want als ZZP-er heb je vaak nergens recht op. Door mijn contact met de loopbaancoach werd mij al snel duidelijk dat de scholingscheque er ook voor de ZZP-er is. Mijn examen deed ik tijdens de hittegolf afgelopen zomer, terwijl mijn vriendin elk moment kon bevallen. Dus zweetdruppeltjes op verschillende manieren… maar alles gehaald en daar superblij mee.
Ik heb dankzij deze opleiding echt wel iets unieks in handen. Ik ben enorm blij dat ik me heb kunnen verdiepen. Dat had ik niet gekund zonder het fonds. Je hebt met een kleine op komst ook andere prioriteiten. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik op deze wijze alsnog op dit moment al in mijn toekomst kon investeren. Helemaal nu door de corona crisis het aantal opdrachten afneemt, geeft deze opleiding ingangen en mogelijkheden om ook andere werkzaamheden als ZZP-er (of in loondienst) te doen zoals forceerwerk, tig-lassen of spuitwerk voor bedrijven.
Dit fonds maakt werkelijk een verschil vind ik. Het maakt echt impact in Twente als het gaat om vakmanschap. Je kunt misschien in de praktijk al wel wat, maar het papiertje telt ook. Ik heb mezelf zo enorm verbeterd. Scholing helpt je ook echt ontwikkelen als persoon. Het mooie aan dit fonds vind ik ook, dat het voor zoveel mensen toegankelijk is en dat het echt zorgt dat mensen verder komen. Een reddingsboei van én voor Twente. En met de crisis op dit moment, is dit heel belangrijk in mijn ogen.
We zijn in het verleden namelijk met zijn allen heel erg naar een kenniseconomie gegaan, maar zo verdwijnt wel het vakmanschap en aandacht daarvoor is heel belangrijk. Ik zie daarom voor veel mensen zonder werk heel veel kansen hierin. Helemaal nu, met de roep om meer in Nederland te produceren. We hebben straks vakmensen nodig! Deze mensen houden de maatschappij draaiend.
Natuurlijk is het aan jezelf wat je er uit haalt. Ik heb me volop op deze opleiding gestort. Dag in en dag uit in de opleiding geïnvesteerd. Vol gas en vol ervoor gegaan. Die houding ben je ook verplicht naar het fonds vind ik. Het was zo’n enorme kans. Dit levert een mooie toekomst op. Daar ben ik van overtuigd!